Visningar

Husvisningar är ofrånkomliga och de är jobbiga! Ditt hus bör vara i perfekt skick och oerhört välstädat innan du släpper in potentiella köpare. Om du har homestylat så måste du se till att alla råd följs inför visningen – varje gång.

Oavsett om du har köpt homstylighjälp eller om du har fixat det själv så finns det knep som faktiskt funkar. Försök att sätta din in i de potentiella köparnas situation. Tror du att det är flest barnfamiljer som kommer så hjälp dem att förstå att huset är ypperligt för just dem.

Ta bort det som är mest personligt. De potentiella köparna kommer att försöka föreställa sig hur det är att bo i huset och om de ser bilder på din familj över allt så kan detta bli svårare.

Städa garderoberna! Om du inte säljer en enorm villa så kommer förvaringsutrymme att vara en fråga för köparna. De kommer att öppna garderober och klädkammare för att se om deras saker får plats. Om du far fyllt dessa utrymmen till bredden så hjälper du inte försäljningen.

Tre typer av husvisningar

Om ni har valt att sälja med hjälp av en mäklare så kommer ni att få hjälp med visningarna. Mäklaren tar fram objektsbeskrivningen som kommer att delas ut men du kan hjälpa genom att försöka klura ut de vanligaste frågorna och förbereda svar på dem. Detta kan gälla alt ifrån uppskattade renoveringskostnader till avståndet till närmsta skola, butik eller skog.

Det är möjligt att en ivrig köpare önskar att få en förhandsvisning. det är svårt att ge en generell rekommendation för om detta är bra för säljaren eller inte. Om det är ”säljarens marknad” så är det troligen bättre att hänvisa till de kommande öppna visningarna. Om marknaden däremot är trög så kan det vara klokt att välkomna tidiga spekulanter på privata förhandsvisningar. Rådgör med din mäklare. Hen hjälper även vid förhandsvisningar.

Din mäklare kommer troligen att planera 2-3 öppna visningar beroende på marknaden. Detta görs tidigt i processen så att datum för visningarna kan skrivas i annonserna. Du behöver inte nöja dig med mäklarannonserna och hemnet-annonsen utan sprid informationen så mycket du kan. Ju fler besökare på de öppna visningarna desto större chans är det att få fler budgivare. Desto fler budgivare desto större chans för fler bud och kanske en högre slutsiffra. Om du lägger 10 000 kronor på att själv annonsera ditt hus så krävs det allt som oftast bara en höjning i budgivningen för att täcka din kostnad.

Privata visningar är lite mer ovanliga men de förekommer. Det kan vara spekulanter som inte hade möjlighet att komma på de öppna visningarna eller så är de personer som önskar att få gå själva i huset tillsammans med mäklaren. Även om det är jobbigt (jobbigare än du tror om du inte har gjort detta förut) så är det värt besväret. Om du får en extra budgivare tack vare en privat visning så kan det bli till din fördel.