Värdera ditt hus innan försäljningen

Det är så klart en god idé att värdera ditt hus innan försäljningen drar igång. Om du säljer via mäklare så kommer du att få hjälp med detta men det finns fler sätt att ta reda på vad ditt hus är värt. Att jämföra flera olika källors värdering kan ge dig en bättre bild av vad ditt hus är värt på marknaden just nu.

Huspriser påverkas av en lång rad faktorer och utbud kontra efterfrågan är en av dem. Med många (lika) hus på marknaden har köparna mer att välja på och då kan priserna bli lägre. Bolånemarknaden är också avgörande för marknadspriset. När nya amorteringskrav införs eller när räntan höjs påverkar det köparnas möjlighet att investera i ett hus. Arbetsmarknaden är också en påverkande faktor men på en mer övergripande nivå.

Värdering och marknadsanalys

Nästan alla mäklare erbjuder gratis värdering av ditt hus. De hoppas givetvis att du ska välja dem när du behöver en mäklare men de kräver inga löften för att göra en värdering. Denna värdering görs oftast genom prisjämförelser i det aktuella området och sällan genom besök i huset. Googla på ”värdering hus” så kommer du att se en ganska lång rad erbjudanden.

Du kan själv leta jämförbara hus på www.Hemnet.se, www.Booli.se och andra liknande webbplatser. Här ser du både utgångspriser och försäljningspriser. Försäljningspriserna kommer från Lantmäteriet som registrerar alla lagfartskostnader. Denna process tar tid så priserna du ser på webben är som minst 3-6 månader gamla.

Du kan hitta statistik för huspriser på Svensk mäklarstatistik www.maklarstatistik.se. Skriv in ditt område och få en bild av hur mycket priserna har gått upp (eller ner) sedan du köpte huset. Även SCB har statistik om bostadsprisutvecklingen som kan vara till nytta i din värdering.

När du slutligen sammanställer din marknadsanalys är det viktigt att tänka på att vissa egenskaper hos hus värderas högre än andra. Husets egenskaper sätter priset men det finns vissa faktorer som är viktigare än andra:

  1. Läge – I vilket område huset ligger. På gräddhyllan eller i familjebo?
  2. Läge – På vilken plats i området huset ligger. På kullen med utsikt eller i dalen?
  3. Läge – Hur huset är placerat på platsen i området. Uteplats i söderläge?
  4. Standard – I vilket skick är exv. kök och badrum?
  5. Storlek – Storlek på hus och tomt
  6. Värmesystem – Direktverkande el är ”sämre” än exv. bergvärme
  7. Kommande renoveringsbehov – I äldre hus finns alltid renoveringsbehov. Hur snart måste takpannorna bytas?

Till sist har du ett uppskattat marknadsvärde på ditt hus och förhoppningsvis en bra startpunkt för både samtal med mäklare och kommande budgivningar.

LÄS MER:

  • Renovera innan försäljning – eller inte?