Vanlig mäklare eller Hemverkets modell för husförsäljning

Det finns ett tredje alternativ till att anlita en mäklare eller att vara din egen mäklare. En mellanväg som Hemverket har erbjudit i ganska många år nu. I princip handlar det om att en mäklare, som Hemverket, hjälper dig med en del uppgifter och andra får du lösa själv och på så sätt bli kostnaden betydligt lägre (och fast).

Vanligtvis är mäklares arvode baseras helt eller delvis på en provision. Det vill säga att de får en procentandel av slutförsäljningspriset. Detta ska garantera att de gör allt de kan för att ditt hus ska säljas till så högt pris som möjligt.

Mellanvägen som Hemverket har gjort till sin affärsmodell tar ett fast pris för hela försäljningen. En mindre summa i uppstarten och sedan en lite större summa när försäljningen är genomförd. I skrivandet stund landar det hela på 20 000 kronor vilket jämfört med en vanlig mäklares arvode är extremt billigt. Ser man till andra mäklare så går det fint att be om ett så kallat skrivuppdrag där de då tar ansvar för allt pappersarbete för ungefär motsvarande kostnad som Hemverket.

Varför välja mellanvägen

Frågan kan ju tyckas vara besvarad redan men eftersom det fortfarande är absolut vanligast att köpa ett vanligt mäklaruppdrag så listar vi vad man vanligtvis får i ett skrivuppdrag, hos genom Hemverket och vad du måste göra själv.

SkrivuppdragHemverketDu
VärderingX
ObjektsbeskrivningXXX
RådgivningXX
FotograferingX
AnnonseringX
VisningX
Spekulantkontakt X
Budgivning X
KontraktX X
Deponering av handpenningX X
BankkontaktXX

Sammanfattningsvis kan man säga att mellanvägen innebär att mäklaren tar hand om hela affären från sitt kontor och du tar hand om spekulanterna genom hela resan.

Varför inte välja mellanvägen

Argumenten mot mellanvägen är få annat än köparnas ovana vid modellen och den eventuella oro köparna kan känna för att inte träffa en mäklare vi visningarna. Det sistnämnda använder Hemverket som ett argument för sin modell. De menar att det är säljaren som känner sitt hus bäst och att det därför är säljaren som spekulanterna vill träffa under en visning.

Framtiden får visa om modellen är lika bra för köparna som den är billig för säljarna.