Sälja huset före köp eller köpa nytt hus före sälj?

Ska man sälja hus före eller efter husköp

Under lång tid har efterfrågan på bostadsmarknaden hög och hus har sålts fort. De flesta säljarna har köpt ett nytt hus innan de sålt sitt gamla. Det är förstås en kalkylerad risk men det har inte funnits så många alternativ. Risken är ett dubbelt husägande med dubbla kostnader.

På en sämre säljarmarknad kan köparen villkora köpet till att de endast genomförs om den egna bostaden säljs inom ett visst tidsintervall. På en marknad för det är ”lätt” att sälja hus finns det få anledningar för en säljare att gå med på detta men om vindarna vänder till ”köparnas marknad” så kan dessa villkor bli vanligare igen.

Att sälja sitt hus före köpet av ett nytt är också en kalkylerad risk. Säljaren riskerar att stå utan bostad tills dess att ett nytt hus har köpts. En fördel med att sälja före köp är att vet exakt hur din ekonomi ser ut och vad du har råd med.