Homestyling – bluff eller bingo

Måste man verkligen homestyla ett hus innan försäljning? Har det effekt på hur lång tid försäljningen tar och slutpriset? De flesta tvekar inför uppgiften, inte minst när man ser prislappen, men få vågar låta bli.

Att städa, röja, rensa och göra fint i ett hus inför försäljning är såklart ett måste men att ta det extra steget och ta hjälp av en professionell Homestyler är inte lika naturligt. Men borde det vara det?

Fastighetsbyrån lät den amerikanska forskaren och designpsykologen Sally Augustin, filosofi doktor i psykologi, undersöka om homestyling har någon effekt på potentiella köpare av hus och isåfall vilken effekt det är. Tyvärr ger studien inga konkreta svar på hur mycket försäljningstiden kortas eller hur mycket priset ökar men hon konstaterar det finns oerhört mycket att göra för att påverka en köpare till att faktiskt fatta köpbeslutet.

Försäljningen går snabbast och priset blir högst när köparna trivs och känner sig avslappnade, inte bara när de befinner sig i bostaden utan även när de fattar beslut om vilken bostad de vill köpa. I samband med homestyling är det därför viktigt att inreda så att spekulanterna omedelbart får en uppfattning om sitt framtida liv i den nya bostaden. Det är det som gör en bostad till en minnesvärd och positiv upplevelse. I ett hem som stylats måste varje rum vara ett säljargument, och vi bör alltid skapa miljöer som får spekulanterna att trivas och koppla av – kort sagt får dem på gott humör.

Prioriterade åtgärder enligt rapporten

Den enskilt viktigaste åtgärden i samband med home styling är att minska oordningen och skapa måttlig visuell komplexitet i hemmets olika delar. I bostaden kan home stylingaktiviteterna prioriteras med hjälp av följande lista:

1.Gatuvy

Det första intrycket som bostadsköparen får på gatan utanför huset har högsta prioritet, i den utsträckning inredaren kan påverka detta. Om det inte är vackert där kommer bostadsköparna inte att vilja se resten av fastigheten.

2. Entré

Här förstärks det första viktiga och varaktiga intrycket. Det är av stor vikt att presentera information/ledtrådar som stödjer huvudpunkterna i bostadens berättelse.

Övriga punkter i nedanstående lista är rangordnade baserat på de kostnader som krävs för att ändra den aktuella delen av hemmet om den inte stödjer de önskade aktiviteterna och åstadkommer den önskade upplevelsen.

3. Kök

4. Badrum

5. Garderober/förvaringsutrymmen

6. Allmänna ytor

7. Sovrum

8. Kontor

Ladda ner rapporten här!