Att välja rätt mäklare

Photo by Lukas from Pexels

Om du har bestämt dig för att ta hjälp av en mäklare för att sälja ditt hus så gör du klokt i att välja väl. Det är en stor och viktig uppgift som du lägger i mäklarens händer och de tar bra betalt för jobbet. Det finns såklart en stor trygghet i att vända sig till en kompetens mäklare som hjälper dig genom hela affären men med det sagt så måste du ju vara säker på att mäklaren du valt faktiskt är kompetent för uppgiften.

Vad du bör tänka på vid val av mäklare

För det första bör du välja en certifierad mäklare, gärna ansluten till branschorganisationen Fastighetsmäklarförbundet. Som ett hjälpmedel för att hitta en seriös mäklare kan du nyttja Mäklarkoll (www.maklarkoll.se), en tjänst som granskar bostadsaffärer och mäklare i hela landet. Vissa mäklare är dessutom certifierade ”Trygg mäklare” genom Mäklarkoll och har därmed levt upp till följande fem kriterier:

  • Alla slutpriser och statistik som mäklare visar är riktig och verifierad av Mäklarkoll
  • Den individuella mäklaren är kontrollerad hos Fastighetsmäklarinspektionen (FMI)
  • Mäklaren har hög tillgänglighet och tar ansvar för bostadsaffären
  • Budgivningen sker under kontrollerade former och alla bud registreras
  • Företaget har en finansiell stabilitet

Sen vill du ha en mäklare som har god kännedom kring ditt område. Att mäklaren har gjort affärer i ditt närområde visar att de har koll på prisläget i området och kanske för just din hustyp. Det visar också att de troligen har en spekulantlista med potentiella köpare för just ditt område. Det betyder sannolikt också att de känner till de värden som finns i närheten av ditt hus som tex naturområden, skolor, affärer och kommunikationer. Det vill säga allt det som du vill att mäklaren berättar under en husvisning.

Du vill ha en mäklare som har en seriös modell för hur försäljningen ska gå till. Om tjänster som besiktning, homestyling och försäkring ingår i processen så bör mäklaren kunna ge specialpriser.

Till sist men inte minst vill du ha en mäklare som tar ett rimligt arvode för sina tjänster. Betalningsmodellerna kan skilja sig lite åt men normalt är att mäklaren får en viss procent av slutpriset vid försäljningen. Jämför olika mäklares prismodeller och prisnivåer! Ett sätt att komma igång med detta är att nyttja webbtjänster som hjälper dig att jämföra mäklare. De hjälper dig att ställa samma fråga till flera mäklare i ditt område på en gång. Sen väljer du vem du vill gå vidare med.

www.mäklare.se

www.hittamaklare.se

www.jamförfastighetsmaklare.se

www.jämförmäklare.se

www.jamformaklare.nu

www.maklarofferter.se

Prata med flera mäklare

Gå inte bara på uppfyllda kriterier och fina säljtexter på mäklarnas webbplatser. Träffa mäklaren och diskutera husförsäljningen. Personkemi är oerhört viktigt och lika viktigt är att du får rätt känsla för att mäklaren komma att bemöta och hantera dina potentiella köpare på bästa sätt.

Tänk också på att det kan uppstå utmanande situationer under en försäljning och då vill du ha en mäklare som klarar att reda ut det.

LÄS ÄVEN:

Sälja hus med eller utan mäklare